PERS

22 May 2020

HTM bereidt zich voor op maximale dienstregeling per 1 juni

HTM gaat vanaf 1 juni weer de maximale dienstregeling rijden en is bezig met de voorbereidingen. De eerder ingestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen blijven grotendeels in stand.

Zo mogen reizigers per nog steeds niet voorin instappen in de bus en rood-beige trams. Voor de veiligheid van haar medewerkers heeft HTM in die voertuigen duurzame schotten aangebracht bij de cabine. Ook worden voertuigen en de contactpunten extra schoongemaakt. HTM verzoekt reizigers op de halten en in de tram, juist bij de toenemende drukte, rekening met elkaar te houden door zoveel mogelijk afstand te houden.

Aankomende wijzigingen per 1 juni

Een belangrijke wijziging per 1 juni is het verplicht dragen van een (niet-medisch) mondkapje bij het reizen in het openbaar vervoer, voor reizigers vanaf 13 jaar. Reizigers moeten dit kapje vóór het instappen dragen, maar nóg beter is het als zij het kapje ook al tijdens het wachten op de halte opdoen. Ook vragen wij reizigers weer gebruik te maken van de stopknop in het voertuig, om aan te geven dat ze bij de volgende halte uit willen stappen. De trams en bussen van HTM stoppen niet langer meer bij iedere halte, zoals tijdelijk was ingesteld.

Betere spreiding reizigers op halten

Na een intensieve test met bestickering op de halten Spui en Rijnstraat om in- en uitstappende reizigers van elkaar te scheiden, heeft HTM besloten dit ook op andere halten aan te brengen. Via aangebrachte stippen helpt HTM reizigers een goede inschatting te maken van de gepaste afstand tijdens het wachten. Reizigers zijn positief over de aangebrachte ‘wachtlijn’ en vinden dat de stippen houvast bieden de gepaste afstand te bewaren. De komende weken worden de drukste halten en OV-knooppunten van deze stickers voorzien. Ook test HTM op dit moment hoe we de spreiding van reizigers in onze voertuigen zo goed mogelijk kunnen organiseren met behulp van stickers.

Verantwoord reizen

Met het doorvoeren van bovenstaande maatregelen en de maximale inzet van onze voertuigen, vertrouwen wij erop de komende tijd, samen met onze reizigers, zo goed en veilig mogelijk OV te kunnen bieden. Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat onze trams en bussen ten minste beschikbaar blijven voor hen die ervan afhankelijk zijn. HTM vraagt daarom haar reizigers de richtlijnen van de Rijksoverheid te volgen, waar mogelijk een reis uit te stellen, de drukte te mijden en ook gebruik te maken van andere vervoermiddelen. Oftewel, wees welkom, maar reis verantwoord.