PERS

10 December 2018

HTM bus gaat elektrisch

Op vrijdag 7 december heeft wethouder Mobiliteit Robert van Asten de nieuwe elektrische bus van HTM feestelijk in gebruik genomen. Hij reed de bus onder toeziend oog van algemeen directeur Jaap Bierman en buschauffeur Richard de Niet tussen twee oude HTM bussen door naar de halte Den Haag Zuiderstrand. 

Den Haag is de eerste van de drie grote steden in de Randstad waar een buslijn met elektrische bussen wordt gereden. Ze worden ingezet op buslijn 28 tussen Den Haag Zuiderstrand en station Den Haag Centraal. In de spits rijden ze door naar station Voorburg.

In de e-bus is voor het eerst op het Europese vasteland de Q'straint Quantum ingebouwd. Deze rolstoelvoorziening zorgt voor een veilig vervoer van zowel de gebruiker van de elektrische rolstoel als die van de overige buspassagiers.

HTM wil de komende maanden vooral veel ervaring opdoen met het rijden met de elektrische bus in de dienstregeling. Deze ervaringen kan het bedrijf dan gebruiken bij de aanschaf van de volgende zero emissie bussen. In 2024 wil HTM beschikken over een volledig zero emissie busvloot.

E-bus 

De nieuwste bus is van het type VDL Citea SLF-120 Electric. HTM heeft acht van deze bussen aangeschaft. Zeven worden ingezet voor de dienstregeling, en een bus is reserve. De bus is 12 m lang, 2.55 breed de bus heeft 24 vaste zitplaatsen en zeven opklapbare stoelen. Verder is de bus voorzien van een zogenaamde Q'straint Quantum, een nieuw bevestigingsmiddel voor een rolstoel.
De bus heeft een actieradius van ongeveer 120 km. Op het eindpunt Den Haag Zuiderstrand staan twee laadpalen met een snellader, bij de busgarage in de Telexstraat zijn stekkerladers waarmee de bussen kunnen worden opgeladen.