NIEUWS
HTM past dienstregeling verder aan
Na het aanpassen van de dienstregeling voor bus, past HTM nu ook de dienstregeling van de andere tramlijnen aan. Daarmee kunnen wij al onze reizigers een betrouwbare dienstregeling blijven bieden. We hebben de laatste tijd te maken met meer rituitval door de effecten van de coronapandemie. Er zijn medewerkers die in quarantaine moeten vanwege een besmetting in hun omgeving, ziekteverzuim, maar ook afwezigheid van medewerkers door de lange wachttijden voor zowel de coronatest als het wachten op de uitslag. HTM vindt het belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk kan rekenen op bus of tram op het aangegeven tijdstip en daarom is het aanpassen van de dienstregeling nodig.
De belangrijkste aanpassingen dienstregeling bus vanaf maandag 19 oktober
Voor alle buslijnen geldt dat de extra ritten tijdens de spitstijden komen te vervallen en spitsbus 29 niet rijdt. De frequentie van de meeste buslijnen wordt overdag verlaagd. Op buslijn 28 worden aardgasbussen ingezet in plaats van de elektrische bus.
De belangrijkste aanpassingen voor tram 3, 4 en 34 vanaf donderdag 22 oktober
Tram 3 en 4 blijven tijdens werkdagen overdag 6x per uur rijden. Tram 34, die rijdt tussen De Savornin Lohmanplein en Lansingerland-Zoetermeer, komt te vervallen.
Wat zijn de belangrijkste aanpassingen voor trams 1, 2, 6, 9, 11, 12, 15, 16, 17 en 19 vanaf maandag 26 oktober?
De aanpassingen zijn per tram verschillend, maar in het algemeen gaat de frequentie overdag iets omlaag. Zie voor de actuele vertrektijden onze reisplanner.
Vraag en antwoord
-
Waarom heeft HTM besloten om naast de dienstregeling van bus en RandstadRail 3 en 4 nu ook de dienstregeling van de overige trams aan te passen?
Door ook de dienstregeling van de andere tramlijnen aan te passen, kunnen wij al onze reizigers een betrouwbare dienstregeling blijven bieden. We hebben de laatste tijd te maken met meer rituitval door de effecten van de coronapandemie. HTM vindt het belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk kan rekenen op bus of tram op het aangegeven tijdstip. Vandaar dat wij nu onze dienstregeling opnieuw aanpassen.
-
Welke hinder van de coronapandemie heeft HTM dan?
Er zijn medewerkers die in quarantaine moeten vanwege een besmetting in hun omgeving, ziekteverzuim, maar ook afwezigheid van medewerkers door de lange wachttijden voor zowel de coronatest als het wachten op de uitslag.
-
Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in jullie dienstregeling voor bus?
De aanpassingen zijn ingegaan op maandag 19 oktober. Voor alle buslijnen geldt dat de extra ritten tijdens de spitstijden komen te vervallen en spitsbus 29 niet rijdt. De frequentie van de meeste buslijnen wordt overdag verlaagd. Op buslijn 28 worden aardgasbussen ingezet in plaats van de elektrische bus.
-
Wat zijn de belangrijkste aanpassingen voor RandstadRail tram 3, 4 en 34?
De aanpassingen hiervoor gaan in op donderdag 22 oktober. Tram 3 en 4 blijven tijdens werkdagen overdag 6x per uur rijden. Tram 34 die rijdt tussen De Savornin Lohmanplein en Lansingerland-Zoetermeer komt te vervallen.
-
Wat zijn de belangrijkste aanpassingen voor trams 1, 2, 6, 9, 11, 12, 15, 17 en 19?
De aanpassingen hiervoor gaan in op maandag 26 oktober. Deze aanpassingen zijn per tram verschillend en zien er als volgt uit:
Tram 1/bus 31: geen aanpassingen
Tram 2: de extra ritten tijdens de ochtend- en avondspits vervallen en overdag 6x/uur
Tram 6: gedurende de dag van 7x naar 6x per uur, ’s avonds van 4x naar 3x per uur
Tram 9: rijdt tussen 10.00 uur en 15.00 uur 6x per uur in plaats van 8x per uur
Tram 11: rijdt in en tussen de spitsen 5x per uur
Tram 12: idem
Tram 15: beperkte aanpassingen
Tram 16: gedurende de dag van 7x naar 6x per uur, ’s avonds van 4x naar 3x per uur
Tram 17: beperkte aanpassingen
Tram 19: geen aanpassingen
-
Hoe lang gaat deze situatie duren?
Dat is op dit moment nog niet bekend.
-
Wat doet HTM als het ziekteverzuim verder stijgt?
Het heeft niet alleen met ziekteverzuim te maken, maar ook met medewerkers die moeten wachten op een test en de testuitslagen, en medewerkers die in quarantaine moeten vanwege een coronabesmetting in hun omgeving. We houden het verloop nauwlettend in de gaten en zullen steeds beoordelen wat er nodig is om reizigers een betrouwbare dienstregeling te blijven bieden.
-
Waarom reserveert HTM het openbaar vervoer niet weer voor mensen in vitale beroepen en/of afhankelijk zijn van het openbaar vervoer?
HTM kan dit niet zelfstandig besluiten. De Rijksoverheid heeft per 1 juli besloten dat het openbaar vervoer weer gebruikt mag worden door iedereen. Mochten de landelijke maatregelen wijzigen voor het gebruik van het openbaar vervoer, dan zal HTM die uiteraard opvolgen.
Bus
-
Waarom reserveert HTM het openbaar vervoer niet weer voor mensen in vitale beroepen en/of afhankelijk zijn van het openbaar vervoer?
HTM kan dit niet zelfstandig besluiten. De Rijksoverheid heeft per 1 juli besloten dat het openbaar vervoer weer gebruikt mag worden door iedereen. Mochten de landelijke maatregelen wijzigen voor het gebruik van het openbaar vervoer, dan zal HTM die uiteraard opvolgen.
-
Waarom is de dienstregeling van alle buslijnen aangepast en niet deels zoals bij tram?
Voor de ene buslijn is de aanpassing groter dan voor de andere. Maar in het kort komt het er op neer dat alle busritten tijdens de spits komen te vervallen, net als spitsbus 29. Overdag en in de avond gaat de frequentie iets omlaag. Zo wil HTM ervoor zorgen dat reizigers kunnen blijven rekenen op een betrouwbare dienstregeling.
-
Waarom vervangt HTM de elektrische bus 28 door aardgasbussen?
Niet alle buschauffeurs zijn opgeleid om de elektrische bus te kunnen rijden. Door het inzetten van aardgasbussen op deze lijn zorgt HTM ervoor dat reizigers ook op bus 28 kunnen blijven rekenen op een betrouwbare busdienst.
-
Blijft de pilot voor bus 30 doorgaan?
Ja, deze blijft gewoon doorgaan, weliswaar wel met een verlaging van de frequentie. Mensen rekenen immers op de komst van deze bus.
Reisinformatie
-
Waar kan ik de juiste vertrektijden van bus en tram vinden?
Op de drisborden worden actuele tijden getoond en ook op www.htm.nl, via de HTM reisapp en via 9292.
-
Waarom plaatst HTM geen nieuwe vertrektijden in de halten?
De productie- en plaatsingskosten zijn hoog en de kans is reëel dat tijden opnieuw gaan wijzigen.
-
Waarom produceert HTM geen nieuwe publieke dienstregelingen met de juiste tijden?
De productie- en plaatsingskosten zijn hoog en de kans is reëel dat tijden opnieuw gaan wijzigen.
-
Waarom werkt de drukte-indicator niet? Ik krijg alleen maar vraagtekens te zien.
Door het aanpassen van de dienstregeling per 19 oktober kan HTM niet de juiste drukte in tram en bus voorspellen. De drukte wordt namelijk onder andere gebaseerd op reisinformatie uit de afgelopen periode. Doordat de dienstregeling wijzigt is deze informatie nu niet juist en is de drukte niet goed te voorspellen.
Mondkapjes
-
Hoe zit het met het dragen van mondkapjes op bus- en tramhalten?
HTM adviseert reizigers om ook op bus- en tramhalten het mondkapje te dragen.
-
Geldt dat ook voor het tramplatform en de tramtunnel?
Aangezien Den Haag Centraal en de tramtunnel als gebouwen worden gezien, gelden daarvoor de regels zoals in andere publieke binnenruimten. Hiervoor geldt dan ook het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen.
-
Is het dragen van een mondkapje verplicht in de OV-servicewinkels van HTM?
Medewerkers van HTM in de OV-servicewinkels dragen een mondkapje. Ook hier geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen aangezien het hier gaat om een publieke binnenruimte.