Nieuws

27 mei 2019

Den Haag krijgt zelfrijdende minibus

Den Haag krijgt zelfrijdende minibus

Als één van de eerste grote steden gaat in Den Haag een zelfrijdende minibus rijden, de HagaShuttle, tussen de OV-halte Leyenburg en de hoofdingang van het HagaZiekenhuis. Wethouder Mobiliteit en bestuurder van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Robert van Asten gaf op 27 mei 2019 het startsein. 
In de HagaShuttle is plaats voor 8 passagiers waaronder 1 Haga steward. De minibus is ook te gebruiken voor mensen met een rolstoel. De HagaShuttle wordt eerst uitgebreid getest. In deze testfase worden ook passagiers meegenomen. Belangrijk om te vermelden is dat dit dan niet gelijk al volgens een vaste dienstregeling is maar gedurende een paar uurtjes per dag. Naar verwachting gaat de HagaShuttle in de zomer van 2019 regelmatig rijden. 

Directeur Haagse Shuttle BV, Remco Derksen noemt de komst van de HagaShuttle nu al een succes: “Het testen van de techniek in een korte pilot is voor ons niet bepalend voor het succes. Wij willen denken en doen vanuit de praktijk met een langjarige operatie. Dit private initiatief is dankzij een goede samenwerking met betrokken partijen als HagaZiekenhuis, gemeente Den Haag, RDW en dankzij de subsidie van MRDH uit het programma automatisch vervoer op de last mile (AVLM) gerealiseerd.” 

Met de komst van de HagaShuttle kunnen bezoekers en patiënten van het HagaZiekenhuis gratis de laatste paar honderd meter afleggen van de OV-halte Leyenburg naar de hoofdingang. Openbaar vervoerder HTM, Rebel en The Future Mobility Network werken daarvoor samen in de Haagse Shuttle BV. Zij gebruiken de ervaring met de HagaShuttle voor het verder ontwikkelen en realiseren van ‘last mile’ oplossingen met zelfrijdende minibussen in de Haagse regio en Nederland. De HagaShuttle rijdt voorlopig vier jaar. Het is een mooie stimulans om met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te komen dat daarmee goed bereikbaar is.

Veiligheid
Op een paar plekken in ons land rijden al zelfrijdende elektrische minibussen. Echter  niet in een drukbevolkte grote stad zoals Den Haag.  Voor de HagaShuttle is toestemming verleend door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW neemt het besluit over een ontheffing na advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) die onafhankelijk advies geeft op diverse onderdelen waaronder verkeersveiligheid, het besluit van de wegbeheerder gemeente Den Haag en een uitgebreide veiligheidsanalyse en grondige testen. Voor de veiligheid rijdt er altijd een steward mee die zo nodig kan ingrijpen en de minibus stil kan zetten en direct extra ondersteuning kan inroepen. HTM verzorgt de exploitatie, inclusief het technische onderhoud en gaat de bewegingen van de minibus monitoren met hulp van fabrikant Navya. De minibus scant zelf voortdurend de omgeving en rijdt volledig zelfstandig met een veilige snelheid van maximaal 15 kilometer per uur. De betrokken partijen gaan de ervaringen van reizigers gebruiken voor de verdere ontwikkeling van dit soort vervoersoplossingen.

Profiel HTM
HTM is het openbaar vervoerbedrijf van en voor de Haagse regio sinds 1864. We brengen mensen veilig, betrouwbaar, comfortabel en efficiënt naar hun bestemming. We focussen op de reiziger, maar houden goed rekening met onze collega's, onze omgeving en de samenleving waarvoor wij werken.
Jaarlijks vervoert HTM 82 miljoen tramreizigers en 16 miljoen busreizigers.
Meer info: www.overhtm.nl

Profiel Rebel
Rebels werken aan de vraagstukken van de toekomst in de wereld van duurzaamheid, transport, stedelijke ontwikkeling, gezondheidszorg en de sociale sector. Zij adviseren overheden, internationale organisaties en bedrijven op het snijvlak van publiek en privaat en investeren in maatschappelijke projecten en bedrijven wereldwijd. Als advies- en investeringshuis maken we impact, niet alleen als adviseur maar ook als investeerder. Want wie gelooft in zijn eigen adviezen, investeert mee.
Meer info: www.rebelgroup.com

Profiel HagaZiekenhuis
Het HagaZiekenhuis is een van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland. In het HagaZiekenhuis werken ruim 3500 medewerkers en circa 320 medisch specialisten. HagaZiekenhuis (Den Haag), Reinier de Graaf (Delft en Voorburg) en LangeLand Ziekenhuis (Zoetermeer) zijn bestuurlijk gefuseerd in de Reinier Haga Groep. Samen bieden wij Topzorg Dichtbij. Met elkaar garanderen wij onze patiënten 24/7 uitstekende basiszorg en acute hoogcomplexe zorg.
Meer info: www.hagaziekenhuis.nl 

Profiel The Future Mobility Network 
The Future Mobility Network is specialist in de mobiliteit van de toekomst. Een onafhankelijk netwerk dat samen met wetenschappers, overheid en het bedrijfsleven stevig de schouders zet onder het mobiliteitsvraagstuk. Het netwerk brengt, als samenwerkingsverband met deskundige adviseurs uit diverse branches, vele vormen van toekomstige mobiliteit vandaag al in de praktijk. The Future Mobility Network werkt aan slimmer vervoer, ter land ter zee en in de lucht. Het innovatieve, vooruitstrevende team is betrokken bij diverse zelfrijdende shuttles en deelt actief haar kennis en ervaringen. Meer info: www.thefuturemobility.network

Profiel NAVYA
NAVYA is een toonaangevend Frans bedrijf in de markt van autonome voertuigen en in oplossingen voor slimme mobiliteit. Met meer dan 250 werknemers in Frankrijk (Parijs en Lyon) en in de Verenigde Staten (Michigan), ontwikkelt, produceert en commercialiseert NAVYA autonome, onbemande en elektrische voertuigen die robottechniek, digitale en aandrijftechnologieën op het hoogste niveau combineren. Sinds 2015 brengt NAVYA autonome voertuigen op de markt en deze rijden inmiddels op meerdere locaties in gemengd verkeer. NAVYA heeft twee autonome voertuigen: de AUTONOM® SHUTTLE, geïntroduceerd in september 2015, waarvan er meer dan 100 zijn verkocht in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Japan en Australië, en de AUTONOM® CAB, onthuld in november 2017 en waarvan de eerste testen op de weg binnenkort zullen starten. NAVYA is in 2014 opgericht door Christophe Sapet en Robolution Capital (beheerd door 360 Capital Partners). Andere aandeelhouders zijn het Gravitation-fonds en het Paris Region Venture Fund (Région Île-de-France), beheerd door Cap Decisif Management en Valeo en Keolis-groepen.
Meer info: www.navya.tech/en