NIEUWS

05 juni 2018

Tentoonstelling Het verhaal van de nieuwe tram

Van 5 tot en met 28 juni vindt de tentoonstelling ‘Het verhaal van de nieuwe tram’ plaats in het Atrium van het stadhuis Den Haag. Met veel foto’s, diverse video’s en een rijdend schaalmodel van de nieuwe stadstram van HTM (Avenio) worden de bezoekers meegenomen in het verhaal. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis. 
 
Goed gepland
Ruim 8 jaar hebben HTM en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de gemeenten Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Den Haag hard gewerkt om de omgeving aan te passen aan de komst van de nieuwe moderne en ruimere tram, de Avenio. Samen planden gemeenten, HTM en MRDH de werkzaamheden aan de tramrails en -haltes zo dat deze gecombineerd konden worden met werkzaamheden die de gemeenten 
toch al in de planning hadden. Op die manier hoefde de straat maar één keer open en konden de trams gewoon blijven rijden. Al met al een enorme puzzel maar het is gelukt. 
 
Verbetering OV én openbare ruimte
Met de werkzaamheden is de kwaliteit van het tramvervoer én de openbare ruimte sterk verbeterd. Zo zijn acht van de twaalf tramlijnen in de Haagse regio nu toegankelijk voor reizigers die gebruik maken van een rolstoel, rollator of reizen met kinderwagen of koffers. Op diverse locaties heeft de omgeving een ware metamorfose ondergaan, zoals het Stationsplein bij Hollands Spoor en de Lange Vijverberg.
 
Flinke investering
Het aanpassen van de tramlijnen is gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur & Milieu uit het Actieprogramma Regionaal OV en het programma Beter Benutten, door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag vanuit het Mobiliteitsfonds en de gemeente Den Haag. In totaal (inclusief de aanschaf van 60 nieuwe trams) is er ruim 500  miljoen euro geïnvesteerd aan de verdere verbetering van het openbaar vervoer. 

Tijdens al deze werkzaamheden maakten onder andere fotograaf Peter van Oosterhout en Arnoud Roelofz talloze foto’s van de situatie ter plaatse voor, tijdens en na de werkzaamheden. Een selectie van deze foto’s maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Het verhaal van de nieuwe tram’. Deze is gratis te bezoeken in het Atrium van het stadhuis Den Haag van 5 t/m 28 juni.