PERS

18 mei 2022

HTM gaat de lonen verhogen nu cao uitblijft

HTM gaat de lonen verhogen nu cao uitblijft

Woensdag 18 mei om 12 uur verstreek het ultimatum van de vakbonden FNV en CNV Vakmensen aan HTM over de vastgelopen cao onderhandelingen. De looptijd van de huidige cao is per 1 september 2021 verstreken. HTM en de vakbonden zijn al een half jaar in onderhandeling over een nieuwe cao. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een ultimatum van de vakbonden waarin zij nog een keer hun eerste voorstel aan HTM in overweging hebben gegeven. Helaas kan HTM niet akkoord gaan met dit voorstel.

Wij zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis namelijk nog niet te boven en moeten er ernstig rekening mee houden dat wij vanuit de overheid geen beschikbaarheidsvergoeding voor 2023 ontvangen. Ook hebben we geen enkele zekerheid dat ons reizigersniveau dan weer terug is op het niveau van 2019.

Een akkoord is op korte termijn helaas niet te verwachten, ondanks de goede bedoelingen van alle partijen aan tafel. Tegelijkertijd willen wij onze ogen niet sluiten voor de gevolgen die de koopkrachtvermindering nu al voor onze medewerkers heeft. Wij willen daarom als werkgever ook nu al wat voor onze medewerkers kunnen betekenen.

HTM heeft besloten om – vooruitlopend op een later te sluiten nieuwe cao - de lonen, geheel vrijwillig en onverplicht, aan te passen c.q. te verhogen conform het laatste voorstel (3,1% totaal voor het jaar 2022). Onze medewerkers krijgen deze loonsverhoging als voorschot uitbetaald, in afwachting van een nieuwe cao.
We hebben de bonden opnieuw uitgenodigd om tot afspraken voor een nieuwe cao te komen.