Wat zijn de regels voor reizen met HTM?

  • Wanneer u de tram of bus binnenkomt, bent u verplicht meteen in te checken met uw OV-chipkaart, of een los kaartje te kopen. U moet ook inchecken als u een abonnement heeft of gratis mag reizen.
  • Iedereen in Nederland vanaf 14 jaar moet zich op elk moment kunnen legitimeren. Bij zwartrijden geldt deze legitimatieplicht al vanaf 12 jaar. Een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs zijn geldige legitimatiebewijzen.
  • Op alle vervoersdiensten van HTM zijn vervoervoorwaarden en de privacyverklaring van toepassing.

Alle HTM-medewerkers mogen vragen naar een geldig vervoerbewijs. De HTM-controleurs mogen ook naar uw identiteitsgegevens vragen en een proces-verbaal uitschrijven.

HTM-controleurs zijn gekleed in uniform en herkenbaar aan het logo Controle en Veiligheid en het BOA logo (buitengewoon opsporingsambtenaar).

Desgevraagd zullen zij uiteraard ook het legitimatiebewijs tonen waarop staat aangegeven dat u te maken heeft met een toezichthouder voor de Wet Personenvervoer 2000.

HTM voert ook controles uit in burgerkleding. De controleur zal zich in dat geval altijd vooraf ongevraagd moeten legitimeren.