Reizen met een beperking: R-net tram

HTM staat voor je klaar als je reist met een visuele beperking, rolstoel of moeilijk ter been bent. De nieuwe tram is toegankelijk voor iedereen.

Met een beperking met de tram mee?

Bekijk de filmpjes die laten zien hoe reizigers met een beperking gebruik kunnen maken van de nieuwe stadstram. De filmpjes laten reizigers zien met een rolstoel, scootmobiel en rollator en blinde en slechtziende reizigers. Voorall heeft samen met HTM deze filmpjes laten ontwikkelen.

Kijk nu hoe het werkt

R-net trams hebben een  gelijkvloerse instap vanaf het perron, zodat je gemakkelijk in- en uit kan stappen. De R-net trams rijden op de route van tram 2 (deels), 9, 11, 15 en 17.

HTM Nieuwetram R Net Tram

Reizen met een rolstoel of scootmobiel

In de nieuwe tram zijn 2 plaatsen voor reizigers met een rolstoel of scootmobiel. In elke rijrichting 1. Plaats de rolstoel/scootmobiel met de rug naar de rijrichting. Gebruik de veiligheidsriem voor je eigen veiligheid en van de andere reizigers. Bij de middelste deuren staat een sticker met 'Ingang voor rolstoel'. 

HTM 31Rolstoel  HTM 47Rolstoel

In de nieuwe R-net tram mogen reizigers mee in een hand aangedreven en elektrische rolstoel en scootmobiel, mits het past binnen het formaat van 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog. Zie vervoervoorwaarden.

Deur openen

Blauweknop   Bij de rolstoelplek zit een knop om de deuren te openen. Dit is een grote blauwe knop. Bij het indrukken van de blauwe stopknop krijgt de trambestuurder een signaal. Hij/zij zal dan de deuren open houden totdat je de tram uit bent.

 Noodspreekvoorziening

Noodknop  Bij nood druk je de noodknop in, naast de luidspreker, en heb je direct contact met de trambestuurder.

Kaartje kopen
De kaartautomaat is niet bereikbaar voor reizigers in een rolstoel/scootmobiel. Zorg daarom voor een geldig vervoerbewijs voordat je in de tram stapt.

Reizen met een rollator

In de nieuwe tram is plaats voor reizigers met een rollator. De meeste geschikte plekken zijn bij de 3e deur. Deze plek is voorzien van klapstoelen. Op de instapdeur staat een sticker met 'Ingang geschikt voor reizigers met een rollator'.

R-net _rollator HTM 75Rollator

Avenio Verspreid over de R-net tram zitten stopknoppen op palen. Als je op de stopknop drukt, stopt de tram bij de volgende halte. En de dichtstbijzijnde deur wordt automatisch geopend op de halte.

Halten

De meeste halten waar de nieuwe tram stopt zijn toegankelijk voor mensen met een rolstoel of rollator. Bekijk de details van een halte op haltescan.nl. Dit kun je ook doen op de app 'Haltescan' of de HTM app.

Kijk voordat je op reis gaat of er werkzaamheden zijn. Zo kun je vooraf eventueel een andere route kiezen. De afgelopen maanden zijn alle haltevoorzieningen vernieuwd en nog beter toegankelijk gemaakt voor reizigers die reizen met een beperking. Vele halten zijn voorzien van een dynamisch bord, waarop staat aangeven welke tram over hoeveel minuten op de halte aankomt. Op deze paal zit ook een rode knop. Als je hierop drukt wordt de informatie, die op het bord staat, voorgelezen.

Rodeknop Avenio _halte
Overzicht HTM-halten met dynamisch bord en voorleesknop.

Niet-toegangkelijke halten
Niet alle halten zijn rolstoeltoegankelijk. De ruimte tussen het perron en de tram is dan te groot om te overbruggen met een rolstoel/scootmobiel.

De volgende halten van tram 2 zijn niet toegankelijk voor reizigers met een rolstoel/scootmobiel:
- Halte Loosduinse Hoofdstraat (beide richtingen)
- Halte Burgemeester Hovylaan (beide richtingen)
- Halte Stuyvesantstraat (beide richtingen)
- Halte Oostinje (beide richtingen)
- Halte Laan van Eik en Duinen (alleen richting Kraayenstein)

De volgende halten van tram 11 zijn niet toegankelijk voor reizigers met een rolstoel/scootmobiel:
- halte Groot Hertoginnelaan (richting Scheveningen Haven)

De volgende halten van tram 15 zijn niet toegankelijk voor reizigers met een rolstoel/scootmobiel:
- halte Goudriaankade (beide richtingen)
- halte Rijswijkseplein/Station HS (beide richitngen)

Maak kennis met bus en tram

HTM en Voorall organiseren speciale begeleidingsritten voor reizigers met een beperking. Samen met een coach leer je allerlei handigheidjes. Meer weten?

HTM helpt je graag

Klantenservice: 0900-4864636

(gebruikelijke belkosten)

Maandag t/m vrijdag 07:00 – 22:00 uur
Zaterdag 08:00 – 22:00 uur
Zondag 09:00 – 22:00 uur
Of op Facebook en Twitter.