Naar inhoud

OV-chipkaart

HTM reiziger checkt in met OV-chipkaart in HTM tram

De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. Met een opgeladen OV-chipkaart op zak reis je in alle bussen, trams en treinen. Dit kan bij HTM maar ook bij alle andere OV-bedrijven in Nederland. Zorg ervoor dat je steeds voldoende geld (saldo) of een reisproduct op je OV-chipkaart hebt en je hoeft alleen nog in- en uit te checken!

Aanschaf OV-chipkaart

Welke soorten OV-chipkaarten zijn er?

Er zijn twee soorten OV-chipkaarten:

 • Anonieme OV-chipkaart         

De anonieme OV-chipkaart is niet persoonsgebonden. Je kan deze kaart dus met meerdere mensen delen. Handig als je niet heel vaak met het OV reist. Lees meer over anonieme OV-chipkaart. Let op: de anonieme OV-chipkaart kan niet door meerdere mensen tegelijk worden gebruikt. Ook kunnen er geen abonnementen of leeftijdskorting op de kaart, je reist met saldo wat je zelf op de kaart zet.

 • Persoonlijke OV-chipkaart

Reis je vaak met het openbaar vervoer? Dan is een persoonlijke OV-chipkaart handig voor jou. Op deze OV-chipkaart kan je verschillende reisproducten zetten en kan je gebruik maken van leeftijdskorting. Ook kan je het saldo automatisch opladen. Lees meer over de persoonlijke OV-chipkaart of vraag hem direct aan.

Hoe werkt de aanschaf van een OV-chipkaart?

Allereerst koop je een OV-chipkaart. Dit kost je € 7,50. Heb je de kaart ontvangen? Laad de kaart op door er geld op te zetten bij een oplaadpunt. Zodra er saldo op je kaart staat check je in en start je jouw reis!

Waar koop ik een OV-chipkaart?

De Anonieme OV-chipkaart koop je:

De Anonieme OV-chipkaart krijg je direct mee. Zo kan je gelijk gaan reizen!

De persoonlijke OV-chipkaart koop je:

Een persoonlijke OV-chipkaart ontvang je per post.

Hoe zet ik saldo op mijn OV-chipkaart?

Je kan op 4 manieren geld op je OV-chipkaart zetten:

Kaartautomaten in de trams

In alle HTM trams staan rode kaartautomaten waar je het saldo van je OV-chipkaart kan aanvullen. Bij deze automaten betaal je met muntgeld, bankpas of creditcard (Visa of Mastercard).

Gele oplaad- en ophaalautomaten

Deze automaten vind je in winkels als supermarkten, Bruna of Primera. Je betaalt hier alleen met bankpas.

NS-automaten

Bij de automaten van NS, die je op de treinstations vindt, kan je jouw OV-chipkaart opladen met bankpas, creditcard of met muntgeld. Hier kan je ook NS reisproducten kopen om op de OV-chipkaart te zetten.

HTM Servicewinkel

Bij alle HTM Servicewinkels kan je geld op je OV-chipkaart zetten en een maandabonnement kopen. Hier betaal je met bankpas, munt- of briefgeld of met creditcard.

Wil je weten waar de dichtstbijzijnde kaartautomaat is? Zoek er eentje in de buurt.

Hoe zet ik automatisch saldo op mijn OV-chipkaart?

Als je voor automatisch saldo kiest staat er altijd voldoende saldo op je OV-chipkaart. Zodra het saldo op je OV-chipkaart te laag voor de reis waarvoor je incheckt is, wordt een bedrag automatisch overgeschreven van je bankrekening naar je OV-chipkaart. Dit bedrag kan je zelf kiezen. Automatisch saldo aanvragen doe je via ov-chipkaart.nl.

Let op: automatisch saldo is alleen mogelijk met een persoonlijke OV-chipkaart.

Reizen met de OV-chipkaart

Hoe reis ik met de OV-chipkaart?

Inchecken:

 • Aan het begin van de reis check je in bij een kaartlezer in de bus of tram. Dit doe je door de OV-chipkaart voor het roze logo op de kaartlezer te houden.
 • Wacht tot je de piep hoort. Bij een correcte incheck zie je de tekst Incheck OK.
 • De kaartlezer controleert of je voldoende saldo of een geldig reisproduct hebt om te reizen. Het instaptarief van € 4,- wordt nu automatisch van het saldo afgeschreven.

Uitchecken:

 • Zodra je de tram of bus verlaat check je weer uit. Houd je OV-chipkaart weer voor het roze logo op de kaartlezer.
 • Wacht tot je 2 piepjes hoort. Bij een correcte uitcheck zie je de tekst Uitcheck OK.
 • De kaartlezer berekent het bedrag die je moet betalen voor de reis. Dit bedrag wordt automatisch verrekend met het instaptarief van € 4,-. Op het scherm van de kaartlezer zie je hoe duur de reis was en hoeveel geld er nog op de OV-chipkaart staat.
Wat doe ik als ik moet overstappen?

Stap je over op een andere tram of bus van HTM? Dan hoef je het basistarief niet opnieuw te betalen. Zolang de tijd tussen het uitchecken in de eerste bus of tram en het inchecken bij de volgende bus of tram minder dan 35 minuten is betaal je maar één keer het basistarief.

Waar kan ik mijn reishistorie inzien?

Kijk hiervoor op de website van OV-chipkaart.

Hoeveel saldo moet er op mijn OV-chipkaart staan om te reizen met het OV?

Het is belangrijk dat je voldoende saldo hebt bij het inchecken. Zorg ervoor dat het saldo minstens op € 0 staat (dus niet in de min). Is het saldo te laag om in te checken? Laad je ov-chipkaart op en start je reis.

Let op: bij Ooievaarspas en Studenten OV is er geen minimaal saldo.

Kosten van de OV-chipkaart

Wat kost een OV-chipkaart?

Zowel een anonieme als een persoonlijke OV-chipkaart kost € 7,50.

Let op: hier kan je nog niet mee reizen. Zet eerst geld op de OV-chipkaart bij een oplaadpunt. Je kan reizen zodra er saldo of een reisproduct op de kaart staat.

Wat zijn de reiskosten?

Met OV-chipkaart betaal je voor wat je reist: een vast instaptarief + een vast tarief per kilometer.

Ontdek onze tarieven.

Hoe check ik het saldo op mijn OV-chipkaart?

Je kan het saldo op 5 manieren checken:

 • Tijdens het uitchecken

Als je uitcheckt zie je de ritprijs en hoeveel saldo er nog op de kaart staat.

 • Kaartautomaten in trams

In alle HTM trams staan kaartautomaten waarop je jouw saldo kan checken. Hier kan je ook geld op de kaart zetten, bestellingen ophalen en kaartgegevens inzien. Betalen gaat hier met muntgeld, bankpas of creditcard (Visa of Mastercard)

 • Gele oplaad- en ophaalautomaten

Op de gele automaten, die je in winkels als supermarkten, de Bruna of Primera vindt, kan je het huidige saldo checken. Hier kan je ook geld op de kaart zetten en bestellingen van OV-chipkaart.nl ophalen. Betalen gaat hier met de bankpas.

 • NS-automaten

De NS-automaten zijn op alle treinstations te vinden. Bij deze automaten check je jouw saldo en koop je NS reisproducten. Betalen gaat hier met de bankpas, creditcard of met muntgeld.

 • HTM Servicewinkels

Ook bij HTM Servicewinkels kan je jouw saldo checken. Daarnaast kan je hier ook geld op de OV-chipkaart zetten, een maandabonnement kopen of bestellingen van OV-chipkaart.nl ophalen. Betalen gaat hier met de bankpas, munt- of briefgeld of met de creditcard.

Wil je weten waar de dichtstbijzijnde kaartautomaat is? Kijk dan op deze kaart.

Problemen oplossen

Ik kan niet uitchecken of ben dit vergeten. Wat nu?
 • Ben je vergeten om uit te checken? Ga dan naar uitcheckgemist.nl
 • Reis je met een zakelijke OV-chipkaart? Ga voor een gemiste uitcheck naar het teruggaveformulier. Let op: dit geldt niet voor een NS Businesscard.
 • Is de kaartlezer defect of heb je teveel betaald? Ga dan naar het teruggaveformulier. Je kan natuurlijk ook bij één van de HTM Servicewinkels langskomen.
 • Zie je bij uitchecken op de kaartlezer 'overstap' staan? Het kan dat je per ongeluk opnieuw hebt ingecheckt. Check opnieuw uit. Is er alsnog een verkeerd bedrag afgeschreven? Ga dan naar het teruggaveformulier.
 • TIP: Mis nooit meer een vergeten uitcheck met de  Uitcheck gemist alert! Je krijgt dan direct een seintje om je geld terug te vragen.
Ik ben mijn OV-chipkaart kwijt / mijn OV-chipkaart is gestolen. Wat nu?
 • Anonieme OV-chipkaart

Omdat de anonieme OV-chipkaart niet persoonsgebonden is ben je niet verzekerd tegen verlies of diefstal. Het geld wat op de OV-chipkaart stond ben je helaas kwijt. Voor € 7,50 kan je een nieuwe OV-chipkaart kopen.

 • Persoonlijke OV-chipkaart

Geen zorgen, de producten op je OV-chipkaart zijn verzekerd tegen verlies en diefstal. Blokkeer de OV-chipkaart wel direct. Dit doe je door:

 • Te bellen met de OV-chipkaart Klantenservice (bereikbaar op 0900 – 0980, in het weekend gesloten). Je OV-chipkaart is de volgende dag geblokkeerd.
 • Een blokkeerverzoek in te dienen in je account op ov-chipkaart.nl. Je OV-chipkaart is binnen 24 uur geblokkeerd

Regeling Regio jaarabonnement

Staat er een Regio Jaarabonnement op de verloren of gestolen OV-chipkaart?

Om de tijd dat je op een vervangende OV-chipkaart moet wachten te overbruggen, kan je een tijdelijke OV-chipkaart met abonnement van HTM lenen. Hiervoor betaal je € 25,- borg. Ga hiervoor naar een HTM Servicewinkel.

Meer details

Mijn OV-chipkaart is kapot. Wat nu?

Werkt je OV-chipkaart niet goed meer? Ga naar een HTM Servicewinkel of NS Balie om te kijken wat er aan de hand is. De medewerkers checken je kaart en geven advies wat nu te doen. Er zijn verschillende opties:

 • Anonieme OV-chipkaart

Is je Anonieme OV-chipkaart kapot? Je kan de kaart beëindigen. Vergeet niet om het saldo van je OV-chipkaart terug te vragen! Doe dit via de website van de OV-chipkaart of vraag een formulier bij een HTM Servicewinkel.

 • Persoonlijke OV-chipkaart

Is je persoonlijke OV-chipkaart kapot? Je kan een nieuwe kaart aanvragen op website van de OV-chipkaart. Dit kost je € 11,-. Abonnementen en/of automatisch opladen worden overgezet naar de nieuwe OV-chipkaart.

Mijn OV-chipkaart is (bijna) verlopen. Wat nu?

Zowel een anonieme als een persoonlijke OV-chipkaart is 5 jaar geldig. Check de einddatum op de OV-chipkaart. Na deze datum kan je niet meer reizen met deze OV-chipkaart. Een persoonlijke OV-chipkaart kan je vernieuwen, een anonieme OV-chipkaart niet. Staat er na deze datum nog saldo op de anonieme OV-chipkaart? Vraag dit dan terug.

 • Persoonlijke OV-chipkaart 

Verloopt je OV-chipkaart binnen 6 weken? Check de voorwaarden op ov-chipkaart.nl. Voor een vernieuwde OV-chipkaart betaal je € 7,50 via iDEAL. Vergeet niet om een nieuwe pasfoto te uploaden. Het saldo wat op de oude OV-chipkaart staat krijg je 15 werkdagen na de kaart verloopt teruggestort op je bankrekening. Abonnementen en Automatisch Opladen wordt automatisch op de nieuwe kaart overgezet. Als je voor de eerste keer incheckt met de nieuwe kaart, wordt de kaart direct automatisch opgeladen.

 • Anonieme OV-chipkaart 

Een anonieme OV-chipkaart kan je niet vernieuwen. De verlopen kaart wordt automatisch beëindigt. Je kan een nieuwe OV-chipkaart aanvragen. Vergeet niet om het saldo wat nog op de kaart staat terug te vragen. Het saldo kan je alleen via de website opvragen, dit kan niet bij een HTM Servicewinkel. Lees hier meer over een verlopen OV-chipkaart.

Er staat voldoende saldo op mijn OV-chipkaart maar inchecken lukt niet: ik krijg een foutmelding. Waar moet ik de kaart tegen aanhouden?

Wat vervelend dat het inchecken niet goed lukt! Check of je de OV-chipkaart voor de onderkant van de kaartlezer houdt. Vaak is dit de oplossing van de foutmelding.

Hoe vraag ik geld terug vanwege een vertraging?

Als de vertraging langer dan 30 minuten duurt, kan je € 3,- terugvragen.

Klik hier voor meer informatie

Na mijn rit is een verkeerd bedrag afgeschreven, wat nu?

Is er een te hoog bedrag van de OV-chipkaart of betaalpas afgeschreven voor een rit? Of heb je niet kunnen in- of uitchecken? Dan kun je het bedrag terugvragen.

Klik hier voor meer informatie

Reizigers lopen naast HTM bus op Den Haag Centraal

Nooit meer een vergeten uitcheck missen?

Meld je aan bij Uitcheck gemist alert