Reizen met een beperking: RandstadRail-tram

HTM staat voor je klaar als je reist met een visuele beperking, rolstoel of moeilijk ter been bent. De RandstadRail-trams zijn toegankelijk voor iedereen.

Met een beperking met de tram mee?

Bekijk de filmpjes die laten zien hoe reizigers met een beperking gebruik kunnen maken van de RandstadRail-tram. De filmpjes laten reizigers zien met een rolstoel, scootmobiel en rollator en blinde en slechtziende reizigers. Voorall heeft samen met HTM deze filmpjes laten ontwikkelen.

Kijk nu hoe het werkt

RandstadRail-trams hebben een gelijkvloerse instap vanaf het perron, zodat je gemakkelijk in- en uit kunt stappen met een rolstoel, scootmobiel en met een rollator. De RandstadRail-trams rijden op de route van tram 2 (deels), 3, 4 en 19. 

RandstadRail Randstadrail Tram

Reizen in een rolstoel of scootmobiel

In de RandstadRail-tram is plaats voor 2 reizigers met een rolstoel of scootmobiel. Deze bevinden zich tussen de eerste en tweede deuren en tussen de vierde en vijfde deuren. Op de deuren staat een sticker met 'Ingang geschikt voor reizigers met een rolstoel'. 

RR-ingangrolstoel

In de RandstadRail-tram mogen reizigers mee in een hand aangedreven en elektrische rolstoel en scootmobiel, mits het past binnen het formaat van 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog. Zie de vervoervoorwaarden.

Hoe kun je het beste je rolstoel neerzetten?
Ons advies: als je reist met een rolstoel/scootmobiel, kun je het beste met je rug in de rijrichting van de tram je rolstoel/scootmobiel neer zetten. Je rijdt dan achteruit, maar in het geval van een noodstop is dat de veiligste manier. Gebruik ook de veiligheidsgordel.

Deur openen
Bij de rolstoelplek zit een stopknop om aan te geven dat je de volgende halte wilt uitstappen. Dit is een grote blauwe knop. De trambestuurder krijgt een signaal dat de blauwe knop is ingedrukt, en wacht totdat je bent uitgestapt voordat de deuren sluiten.

Noodspreekverbinding
Bij nood druk je op de noodknop naast de luidspreker. Dan heb je direct contact met de trambestuurder.

Kaartje kopen
De kaartautomaat is niet bereikbaar voor reizigers in een rolstoel/scootmobiel. Zorg daarom voor een geldig vervoerbewijs voordat je in de tram stapt.

Reizen met een rollator

In de RandstadRail-tram is plaats voor reizigers met een rollator. Deze bevinden zich tussen de eerste en tweede deuren en tussen de vierde en vijfde deuren. Deze plek is voorzien van klapstoelen en bevindt zich tegenover de rolstoel-plek. Op de deuren staat een sticker met 'Ingang geschikt voor reizigers met een rollator'. 

RR-ingangrolstoel

Kaartje kopen
De kaartautomaat is niet of moeilijk bereikbaar voor reizigers met een rollator. Zorg daarom voor een geldig vervoerbewijs voordat je in de tram stapt.

Deur openen
knop kinderwagen

Op de deuren van de tram zitten 2 knoppen om de deuren te openen.
Als je de blauwe knop gebruikt, krijgt de trambestuurder een signaal. Hij/zij wacht dan met het sluiten van de deuren tot je uitgestapt bent.

RandstadRail-halten

Alle halten waar de RandstadRail-tram stopt, zijn toegankelijk voor reizigers in een rolstoel/scootmobiel, met een rollator of met een visuele handicap. Kijk voor de details per halte op haltescan.nl. Dit kun je ook doen op de app 'Haltescan' of de HTM app.

Kijk voordat je op reis gaat of er werkzaamheden zijn. Zo kun je vooraf eventueel een andere route kiezen. De afgelopen jaren zijn verschillende haltevoorzieningen vernieuwd en nog beter toegankelijk gemaakt voor reizigers die reizen met een beperking. Vele halten zijn voorzien van een dynamisch bord, waarop staat aangeven welke tram over hoeveel minuten op de halte aankomt. Op een aantal dynamische borden in Den Haag zit een rode knop. Als je hierop drukt wordt de informatie, die op het bord staat, voorgelezen.

Rodeknop DRISbord 
Overzicht HTM-halten met dynamisch bord en voorleesknop.

Maak kennis met bus en tram

HTM en Voorall organiseren speciale begeleidingsritten voor reizigers met een beperking. Samen met een coach leer je allerlei handigheidjes. Meer weten?

HTM helpt je graag

Klantenservice: 0900-4864636

(gebruikelijke belkosten)

Maandag t/m vrijdag 07:00 – 22:00 uur
Zaterdag 08:00 – 22:00 uur
Zondag 09:00 – 22:00 uur
Of op Facebook en Twitter.