PERS

Tarieven 2023 vastgesteld

Tarieven HTM 2023 vastgesteld

De OV-tarieven worden jaarlijks bijgesteld aan de hand van onder meer de consumentenprijsindex, brandstofprijzen en de loonkosten. De stijging op basis van de landelijke tarief index is voor 2023 vastgesteld op 7,24%. Dat is een stuk hoger dan in voorgaande jaren, voornamelijk veroorzaakt door de stijging van de energieprijzen. 

Daarnaast heeft de Bestuurscommissie Vervoerautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, waarin de 23 wethouders mobiliteit zitting hebben, ingestemd met de voorgestelde tarieven voor HTM abonnementen en andere reisproducten. 

 

Instap- en kilometertarief

Reizigers betalen in bus en tram van HTM  in 2023 € 0,187 per kilometer (was € 0,174). Het totale tarief voor reizen met de OV-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief. Dit basistarief betaalt iedere reiziger aan het begin van zijn reis met bus, tram en metro en is in heel Nederland gelijk. Het basistarief wordt in 2023  € 1,08 (was € 1,01).

 

Kinderkaartje goedkoper

Vanaf 1 januari daalt het Kinderkaartje in prijs van € 1,50 naar € 1,00. Ook de Alles Kids groepsdagkaart (10 kinderen en 2 begeleiders) daalt in prijs van € 29,00 euro naar € 25,50. HTM wil met de prijsverlaging (groot)ouders met (klein)kinderen stimuleren om bijvoorbeeld tijdens een dagje uit gebruik te maken van het openbaar vervoer.

 

Stijgende kosten

In de afgelopen jaren heeft HTM de tarieven voor abonnementen, 2-uurskaarten en dergelijke niet verhoogd. Om de stijgende kosten – loonkosten, brandstof- en energieprijzen - het hoofd te kunnen bieden kan het bedrijf niet anders dan de prijzen voor haar reisproducten te corrigeren met de inflatiecorrectie van de afgelopen jaren.

 

HTM pleit voor 0% BTW-tarief

Om het openbaar vervoer in Nederland betaalbaar én aantrekkelijk te houden pleit HTM samen met de andere openbaar vervoerders en OV-NL voor een verlaging van het BTW tarief. Nu is dat 9%. Het verlagen van het BTW-tarief is een eenvoudige maar effectieve maatregel die het gebruik van het OV voor iedereen kan stimuleren.