Naar inhoud

Wat doet HTM?

Wit met rode HTM tram rijdt in Den Haag

Wat doet HTM?

HTM is het openbaar vervoerbedrijf van én voor de Haagse regio. Met trams, lightrail voertuigen en bussen is HTM een herkenbaar gezicht.

Al sinds 1864 brengen we mensen naar hun bestemming. Naar familie of vrienden, naar werk of plezier, naar stad of strand. Dat doen we met 115 bussen, 212 trams en 2.000 medewerkers. En dat doen we met veel plezier. We werken mee aan economische groei en maken ons hard voor een duurzame wereld. 

Elke dag stappen ruim 300.000 reizigers in de tram of bus van HTM! Ga je zelf ook wel eens met de tram of bus? We brengen je van Wateringen naar Den Haag, van Delft naar Scheveningen en van Zoetermeer naar de Uithof. En natuurlijk naar nog veel meer plekken in Den Haag en omgeving. 

In Den Haag rijdt geen metro, zoals in andere grote steden in Nederland. Maar HTM rijdt wel een soort metro, de Randstadrail. De Randstadrail is geen tram en geen trein, het is een lightrail voertuig. Eén Randstadrail weegt 56 ton. Dat is net zoveel als 11 olifanten!

Metro's rijden vaak onder de grond. HTM rijdt met haar trams ook onder de grond in de 1,2 kilometer lange tunnel onder de Grote Marktstraat. Dit is de tramtunnel en deze ligt maar liefst 12 meter diep onder de grond. Je kunt onder de grond uitstappen op halte Spui en halte Grote Marktstraat. De tramtunnel is 1250 meter lang en 12 meter diep. Per jaar gaan 11 miljoen mensen door de tramtunnel. Dat betekent 32 trams per uur in één richting tot maar liefst 38 tijdens de spits.