Naar inhoud
Persbericht
08 jul. 2023

HTM bestelt nieuwe elektrische bussen

Op vrijdag 7 juli 2023 hebben de directies van HTM en Daimler Buses hun handtekening gezet onder het contract voor de levering van 95 elektrische bussen plus opties en de bijbehorende laadinfrastructuur door ABB E-Mobility en Batenburg Techniek. Het gaat om een mix elektrische bussen van het type Mercedes Benz eCitaro en eCitaro G. Met de komst van deze nieuwe elektrische bussen is HTM eind 2024 de eerste stadsvervoerder die beschikt over een volledig emissievrije bus- en tramvloot.

impressie eCitaro de nieuwe elektrishe bus van HTM

Meer capaciteit op drukke buslijnen

De nieuwe bussen e-Citaro en e-Citaro-G (geleed) gaan vanaf medio 2024 de huidige aardgas (CNG) bussen van HTM vervangen. De eCitaro is een lagevloer stadsbus en daarmee goed toegankelijk voor alle reizigers. De eCitaro is 12 meter lang en de eCitaro G 18 meter. Beide bussen zijn 2,55 m breed. De gelede bussen hebben meer capaciteit en worden ingezet op drukke buslijnen als 23, 24, 25 en 26. Daarmee kunnen meer reizigers met de bus comfortabeler reizen.

Afscheid in zicht

Met de ondertekening van het contract zet HTM een volgende stap in het afscheid nemen van de welbekende aardgasbussen. Die hebben inmiddels zo’n 14 jaar gereden en vele reizigers naar tevredenheid vervoerd. En dat zullen zij het komende jaar ook nog doen. Maar het einde van hun levensduur komt echt in zicht.

Duurzaam openbaar vervoer

HTM heeft – net als de andere OV-bedrijven in de regio – met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag afspraken gemaakt over de inzet van schone bussen om zo een bijdrage te leveren aan de verlaging van de CO2 uitstoot. Het is de bedoeling dat in 2030 er alleen nog zero-emissiebussen rijden in de 21 gemeenten die samenwerken in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarmee dragen de OV-bedrijven bij aan een regio waarin je prettig kunt wonen en werken.

De komende periode gaat HTM met Daimler Buses aan de slag voor een definitief ontwerp. Daarna is bekend hoe de eCitaro en eCitaro G van HTM er zowel van binnen als buiten daadwerkelijk uit komen te zien.

Factsheet eCitaro en eCitaro G