Naar inhoud
Persbericht
16 jul. 2020

Nieuw Haags zonnepark geopend: HTM-tram 3 en 4 rijden straks op zonne-energie!

Op woensdag 15 juli is Eco-zonnepark ‘t Oor, op de grens van Mariahoeve en Voorburg, officieel geopend.

Opening groene energie park

De naam ‘t Oor is ontstaan door de vorm van het terrein. Op dit terrein zijn in de afgelopen maanden maar liefst 5.700 zonnepanelen geplaatst. ’t Oor is hiermee in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest duurzame plekken van Den Haag: volop zonne-energie en ecologie voor de buurt én een unieke koppeling met het energienet van de trams, waardoor Randstadrail 3 en 4 zonne-energie rijden.

Aan de noordkant van het terrein heeft Helena Sustainable Innovations (HSI) een eco-zonnepark met 1.000 PV panelen gerealiseerd. Deze panelen leveren ongeveer 320.000 KWh per jaar, goed voor ca. 100 huishoudens. Naast de opwek van duurzame zonne-energie is er ruimte gemaakt voor een ecologische moestuin en permacultuur, een manier om zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk met de natuur om te gaan.

Op het terrein aan de andere kant (Loolaan-Zuid) heeft Energie van Hollandsche bodem (EVHB) 4.700 zonnepanelen geïnstalleerd, die per jaar ruim 1,4 Gigawattuur stroom leveren aan het Randstadrailtraject tussen de Laan van NOI en Voorburg ’t Loo. Voor zover bekend is het een primeur dat trams gaan rijden op directe levering vanuit een zonne-energie installatie. Dit kan een doorbraak zijn om een nieuwe standaard te creëren voor het direct voeden van duurzame stroom aan spoorwegnetwerken. Als volgende stap onderzoeken HTM en EVHB op welke wijze de zonne-energie nog beter gebruikt kan worden, door bijvoorbeeld opslag in accu’s.

Achtergronden

In 2016 heeft de gemeente Den Haag de grond aangekocht met als doel deze te gebruiken voor groene en duurzame initiatieven. Na een selectieprocedure zijn twee initiatiefnemers geselecteerd: EVHB, een bedrijf gespecialiseerd in zonne-projecten en HSI, een innovatiebureau op het gebied van energietransitie. Beide terreinen zijn inmiddels gereed