Naar inhoud
Persbericht
19 jan. 2021

Nieuwe OV-chipkaartlezers in bus en tram

Op maandag 18 januari is HTM gestart met de vervanging van de OV-chipkaartlezers in de bussen. Die zijn voorzien van de nieuwste functionaliteiten. Daarna volgt de vervanging in de rood-beige, RandstadRail en R-Net trams. 

Reiziger checkt uit bij nieuwe kaartlezer in HTM bus

Naar verwachting is HTM eind 2021 klaar met deze omvangrijke klus. De huidige OV-chipkaartlezers zijn aan het einde van hun levensduur en worden daarom vervangen. Het nieuwe type kaartlezer heeft een ander uiterlijk en is voorzien van nieuwe functionaliteiten. Dat wil zeggen dat het apparaat meerdere manieren van in- en uitchecken mogelijk maakt. Te denken valt daarbij niet alleen aan het inchecken met je OV-chipkaart maar ook met een barcode, de mobiele telefoon, betaalpas of creditcard. Maar zover is het nog niet. In eerste instantie kunnen reizigers alleen nog in- en uitchecken met hun OV-chipkaart. De werking van de nieuwe kaartlezers gaat HTM goed monitoren.

Wat is er nieuw?

De nieuwe OV-chipkaartlezers beschikken over een groter scherm. Bij het correct in- en uitchecken licht de rand groen op en als er iets niet goed gaat wordt de rand rood. Dat wordt, net als nu, ook aangegeven met geluid:  inchecken (één piepje), uitchecken (twee piepjes) en foutmelding (drie piepjes). De apparaten zijn voorzien van de nieuwste technologieën en daarmee toekomstbestendig. Op een andere manier voor je reis betalen dan met je OV-chipkaart is nu nog niet mogelijk en dat staat daarom uit. Dat is te zien op het scherm met een rood kruis. In tegenstelling tot de huidige kaartlezers kunnen reizigers hun OV-chipkaart voor de hele voorkant houden om in- of uit te checken.

Kilometers nieuwe kabels

Om de komst van de nieuwe 3.872 OV-chipkaartlezers mogelijk te maken, heeft HTM in 211 trams en 143 bussen veel bekabeling toegevoegd. Zo is ruim 33 kilometer netwerkkabel aangebracht, 23 kilometer voedingskabel en 1,3 kilometer antennekabel. Ook zijn er in totaal 354 routers en 778 verdeelkastjes in de voertuigen geplaatst.