Naar inhoud
Persbericht
10 jan. 2024

Vakbonden en HTM bereiken cao-resultaat: Rond 22,5% loonsverhoging

Op woensdag 13 december bereikten de vakbonden en HTM een onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao, die per 1 januari 2024 ingaat. Zowel de bonden als ook HTM hadden er groot belang bij om tot een goed resultaat te komen. De medewerkers van HTM is voor de komende periode een mooie loonontwikkeling in het vooruitzicht gesteld. Daarnaast zijn er ook goede secundaire afspraken gemaakt.  

Buschauffeur verwelkomt reiziger

‘We zijn blij en trots dat we met elkaar dit resultaat hebben bereikt voordat de huidige cao afloopt. Het is een cao die ontwikkeld is vanuit een groot gezamenlijk belang’, vertelt Karen Bosch, operationeel directeur: ‘HTM staat de komende jaren namelijk voor een enorme uitdaging vanwege de verminderde reizigersaantallen na corona en de krapte op de arbeidsmarkt. Om te kunnen groeien, is het belangrijk om onze medewerkers te behouden én nieuwe medewerkers aan ons te kunnen verbinden. Dit cao-resultaat helpt ons een aantrekkelijk werkgever te zijn en te blijven in deze regio.’   

Loonsverhoging van ongeveer 22,5% 
Er is een akkoord bereikt over een forse structurele loonsverhoging van ongeveer 22,5%, verdeeld over 2,5 jaar. Doordat er in het resultaat ook een nominale verhoging zit, kan het percentage iets verschillen per medewerker. Daarnaast geven we in januari 2024 ook een incidentele beloning.  
HTM zet hiermee een flinke stap in loon. We zien dat een groot deel van onze collega’s door de hoge inflatie van de afgelopen jaren enorm is geraakt in de portemonnee en moeite heeft rond te komen. Daarnaast is de arbeidsmarkt erg krap en willen we concurrerend blijven. We zien dat voldoende personeel het belangrijkste is en tevens nu juist de bottleneck voor het garanderen van een goede dienstverlening. De focus van ons bedrijf ligt daarom vooral op het verstevigen van de formatie om reizigers te kunnen blijven vervoeren. Natuurlijk geeft dit financiële uitdagingen en zorgt dit ervoor dat we keuzes moeten maken, maar dit past binnen onze mogelijkheden. Karen licht verder toe: ‘We zijn heel blij onze medewerkers meer financiële zekerheid te kunnen geven in deze onzekere tijd. Daarnaast is beloning ook een belangrijk middel om nieuwe medewerkers aan te trekken.’ 
 
Naast de loonsverhoging zijn er belangrijke afspraken gemaakt over werkdrukverlagende maatregelen. Zowel de bonden als HTM zijn blij met het bereikte resultaat.