Naar inhoud
Persbericht
31 mrt. 2020

Vervanging tramsporen Bezuidenhoutseweg

Van 6 april tot en met 1 mei gaat HTM de tramsporen vervangen op de Bezuidenhoutseweg, kruising Rijnstraat. Vier verschillende tramlijnen maken dagelijks gebruik van deze sporen, waardoor ze nu zo goed als versleten zijn. Doorrijden op deze sporen is vanuit veiligheidsoogpunt ongewenst. HTM doet al het mogelijke om iedereen die werkzaam is in een vitale sector ook tijdens de coronacrisis tramvervoer te bieden. Dat betekent dus dat onder andere onderhoud en beheer van de railinfrastructuur gewoon doorgaan. Ook in deze tijd blijft dat cruciaal voor een veilige en betrouwbare bedrijfsvoering. De werkzaamheden duren zo’n vier weken. In die periode worden de tramrails doorgeslepen en uitgehezen. Daarna bouwen we de nieuwe rails, storten een onder- en bovenlaag beton, lassen de rails en wordt de weg opnieuw geasfalteerd. Een deel van deze werkzaamheden vindt ’s nachts plaats.

Tramspoor bovenaanzicht

Bereikbaarheid omgeving

Tijdens een gedeelte van de werkperiode worden het tram- en bestemmingsverkeer omgeleid. Van 6 april tot en met vrijdag 10 april rijden tram 9, 16, 15/17 een andere route. Van 6 april tot en met vrijdag 17 april is er voor het auto- en fietsverkeer een omleidingsroute ingesteld. Voetgangers kunnen wel terecht rond de kruising. Na 17 april kan het verkeer weer gebruik maken van de kruising, maar werkt HTM nog tot 1 mei aan de afwerking.

Het Haagse centrum blijft gedurende de gehele uitvoeringsperiode goed bereikbaar. HTM informeert haar reizigers over de omleidingen via borden ter plaatse, de website www.htm.nl en de HTM-app. Omwonenden en ondernemers zijn in een ruime straal rond de bouwlocatie per brief geïnformeerd.

Afstemming

Voorafgaand aan dit project is er veel afstemming met omwonenden, ondernemers en gemeente geweest. De Bezuidenhoutseweg is immers voor bestemmingsverkeer een belangrijke verbinding tussen de A12 en het centrum, en voor OV-reizigers een belangrijke route van- en naar station Den Haag Centraal. Er is dus veel moeite gedaan de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk in te richten en de omleidingen te beperken.

Vanwege de coronacrisis is de voortgang van het project afhankelijk van de maatregelen die er de komende weken vanuit de Rijksoverheid gelden en/of worden toegevoegd. Het kan dus zijn dat het project toch nog wordt uitgesteld.