Een boete krijgen

Als je geen geldig vervoerbewijs hebt, ben je in overtreding. Wanneer krijg je een proces-verbaal?

Als je bij een controle, de controleur geen geldig vervoerbewijs kunt tonen, dan ben je in overtreding. De controleur biedt je, alvorens een proces-verbaal (boete) uit te schrijven, de mogelijkheid een Controlekaart te kopen.

Proces-verbaal (boete)

Een proces-verbaal (boete) kost € 50,-. Dit bedrag wordt verhoogd met € 5,- voor een ritkaart. Met die ritkaart kun je nog 2 uur reizen met de bus- en tramlijnen van HTM (niet geldig op de HTM Nachtbuzz). Voor het opmaken van een proces-verbaal moet je je legitimeren met een officieel identiteitsbewijs. Het bedrag van € 55,- moet je binnen 21 dagen betalen, maar kun je ook direct bij de controleur betalen met je bankpas. Tegen een proces-verbaal kun je in verweer gaan.

Controlekaart

De Controlekaart kost € 42,-. Deze moet je direct betalen bij de controleur met je bankpas. Je koopt dan alsnog een vervoerbewijs, echter tegen een verhoogd tarief. Je voorkomt daarmee dat een proces-verbaal wordt uitgeschreven. Het gevolg is wel dat je achteraf geen bezwaar kunt maken. Met een Controlekaart kun je 2 uur reizen met alle bus- en tramlijnen van HTM (niet geldig op de HTM Nachtbuzz).

Toonservice

Toonservice krijg je wanneer je je persoonlijke OV-chipkaart met daarop een geldig abonnement of studentenreisproduct, bent vergeten. Je moet je legitimeren, omdat de controleur een proces-verbaal uitschrijft. Ga binnen 10 dagen met dat proces-verbaal, je persoonlijke OV-chipkaart met daarop het geldige abonnement of studentenreisproduct en een geldig legitimatiebewijs naar een HTM Servicepunt. Als blijkt dat je inderdaad een geldig abonnement of studentenreisproduct had op het moment dat je het proces-verbaal ontving, dan vervalt het proces-verbaal. Wel moet je € 8,00 administratiekosten betalen.

Controleurs

Een HTM-controleur mag als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) verschillende proces-verbalen (boetes) uitschrijven. De bekendste boete is voor het reizen zonder geldig vervoerbewijs. Controleurs kunnen onder andere ook optreden tegen het niet kunnen of willen tonen van een geldig identiteitsbewijs of het opgeven van valse persoonsgegevens. HTM-controleurs zijn te herkennen aan hun uniform, maar er zijn ook controleurs in gewone kleding. Je mag daarom altijd de controleur vragen zich te legitimeren. Meer weten? kijk op politie.nl

HTM helpt je graag

Klantenservice: 0900-4864636

(gebruikelijke belkosten)

Maandag t/m vrijdag 07:00 – 22:00 uur
Zaterdag 08:00 – 22:00 uur
Zondag 09:00 – 22:00 uur
Of op Facebook en Twitter.