Abonnement voor Haagse Ooievaarspashouder ouder dan de AOW-leeftijd

Ben je ouder dan de AOW-leeftijd en heb je de Haagse Ooievaarspas? Dan kun je gratis reizen op je persoonlijke OV-chipkaart aanvragen. Zo reis je altijd gratis met de trams en bussen van HTM. 

Wat is het?

Het Abonnement voor Haagse Ooievaarspashouders ouder dan de AOW-leeftijd, is een reisproduct dat je gratis op je persoonlijke OV-chipkaart kunt laten zetten. Hiermee reis je altijd gratis met de trams en bussen van HTM.

Wat kost het?

De Haagse Ooievaarspas is gratis aan te vragen bij de gemeente Den Haag. Om te kunnen reizen heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Deze kost eenmalig € 7,50. Een persoonlijke OV-chipkaart is 5 jaar geldig.

Waar en wanneer geldig?

 • Alle trams en bussen van HTM (uitgezonderd HTM Nachtbus).

Waar en hoe aan te vragen?

Aanvragen

 1. Vraag de Ooievaarspas aan bij de gemeente Den Haag. Hier kun je ook zien of je in aanmerking voor de pas. 
 2. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je de pas binnen 8 weken thuisgestuurd. 
 3. Als je ouder bent dan de AOW-leeftijd en een Haagse Ooievaarspas hebt, kun je vervolgens het Abonnement voor Haagse Ooievaarspashouders aanvragen via de gemeente. Hier vind je ook meer informatie. 

Ophalen abonnement

Het Abonnement voor Haagse Ooievaarspashouders is gratis. Als je bericht van de gemeente Den Haag hebt ontvangen dat je het abonnement kunt ophalen, zet je het zelf op je persoonlijke OV-chipkaart. Hoe werkt het?

 1. Ga met je persoonlijke OV-chipkaart naar het dichtsbijzijnde Ophaalpunt, bijvoorbeeld: 
  • de automaten in alle trams
  • de gele ophaal- en oplaadautomaten in winkels (o.a. Albert Heijn, Jumbo, Hoogvliet)
  • de gele automaten in de HTM Servicepunten Den Haag Centraal, Hollands Spoor, Delft, Zoetermeer Centrum-West. Hier is altijd een HTM-medewerker aanwezig om je te helpen. 
  • NS automaten.
 2. Plaats je persoonlijke OV-chipkaart op de juiste plek in de automaat, of houd de OV-chipkaart voor de kaartlezer.
 3. Kies voor ‘Ophalen bestelling’ en volg de aanwijzingen op de automaat. 

Hoe te gebruiken?

Ook met een Abonnement voor Haagse Ooievaarspashouders moet je altijd in- en uitchecken. Zo kan worden gecontroleerd of je een geldig reisproduct hebt. Om in te kunnen checken, moet het saldo op je OV-chipkaart altijd € 0,- of meer zijn.

Abonnement stopzetten

Heb je een Ooievaarspas abonnement, maar gebruik je het niet? Dan hoef je dit abonnement niet stop te zetten. Het is een gratis product van de gemeente Den Haag. Als je het niet gebruikt, kost het je dus niets. 
Je krijgt een Haagse Ooievaarspas als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Wanneer je hier niet meer aan voldoet, geef dan de wijzigingen door aan de gemeente Den Haag. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente. 

HTM helpt je graag

Klantenservice: 0900-4864636

(gebruikelijke belkosten)

Maandag t/m vrijdag 07:00 – 22:00 uur
Zaterdag 08:00 – 22:00 uur
Zondag 09:00 – 22:00 uur
Of op Facebook en Twitter.